top of page

ZORGEN VOOR EEN VEILIGE IT-OMGEVING IN ZIEKENHUIZEN

Bijgewerkt op: 11 jul. 2018

Een veilige IT-omgeving is belangrijk in elke organisatie, maar in een ziekenhuis is het soms een kwestie van leven en dood. Waar het bij andere klanten van PepperByte om deadlines en targets gaat, draait in een ziekenhuis alles om patiënt-veiligheid en het behoud van mensenlevens. Dat vraagt om een goede samenwerking van medici en de IT-professionals. En het vraagt van de ziekenhuisorganisatie dat zij zorgt voor de voorwaarden voor een gezonde en veilige IT-omgeving.

Vaak wordt een ziekenhuis vergeleken met een klein dorp. Nieuws gaat snel en de sfeer is meestal informeel. Het is daarnaast een cultuur waar de druk hoog is. Waar we bij de veel klanten vaak nog kunnen zeggen ‘dat gaan we even rustig uitzoeken’, kan het in een ziekenhuis voorkomen dat die tijd er gewoon niet is.


Veiligheid en stabiliteit


Als IT-specialisten zijn we normaliter bezig om ervoor te zorgen dat mensen van buiten niet kunnen binnendringen in het netwerk of data kunnen stelen. En dat een IT-omgeving zo prettig mogelijk werkt voor de gebruiker. Maar in een zorg-instelling komen daar nog andere aspecten bij kijken. Denk aan patiënt-veiligheid, de juiste medicatie-toewijzing, het blijven functioneren van medische apparatuur en (beperkte) toegang tot bepaalde afdelingen.


Specifieke IT-vraagstukken


De komst van een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD) heeft al voor veel verbeteringen gezorgd, maar het neemt niet alle zorgen op het gebied van IT weg. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met een spreekuur? In veel ziekenhuizen wordt op verschillende afdelingen eerst door de secretaresse op meerdere machines ingelogd met de gegevens van de specialist. Dit heeft als doel dat de specialist zo snel en efficiënt mogelijk de patiënt kan helpen in meerdere spreekkamers tegelijk. Maar dit zorgt wel voor een uitdaging wanneer het ziekenhuis bijvoorbeeld gebruik maakt van een follow-me-principe door middel van Citrix/VMware in combinatie van Imprivata.


Een ander voorbeeld zijn operatiekamers. Daar moeten zaken zo vlekkeloos mogelijk verlopen en is de afhankelijkheid van goed werkende IT-apparatuur van levensbelang. Als IT-specialist moet je dan kunnen bijspringen als een scopie-machine vertraging geeft. Of als een andere machine niet de op dat moment cruciale patiëntgegevens laat zien. Als IT-er sta je dan ineens in een operatie-outfit bij een buik- of schouderoperatie, een reanimatie of een bevalling. Dat vraagt heel andere mentale kwaliteiten van jou als IT-professional en het werk is dan ook niet voor iedereen weggelegd.


Handige en veilige ziekenhuisapplicaties


De eerdere massamigratie naar Windows 7 bij de ziekenhuizen heeft wel voor een stuk bewustwording gezorgd als het gaat om het belang van IT-omgevingen up-to-date en veilig houden. Maar in onze beleving blijft het een aandachtspunt. Gelukkig spelen steeds meer leveranciers van specifieke zorg-applicaties hier goed op in. Zo heeft Imprivata tegenwoordig de functionaliteit van gezichtsherkenning, die met name erg bruikbaar is voor een computer on wheels (COW). Deze COW wordt voor medicijnrondes gebruikt, waardoor de gebruiker nu zonder problemen even kan weglopen van de machine. Medicijnen komen zo niet in verkeerde handen terecht. De COW sluit de sessie (hij verbreekt hem niet) en opent deze weer zodra de gebruiker terug is.


Ook RES is in praktisch elk ziekenhuis terug te vinden. Met name Virtual Desktop eXtender (VDX) is een welkome uitkomst voor applicaties die lastig zijn te virtualiseren in verband met de verbonden medische apparatuur. Zelfs grote bedrijven als HP en Microsoft zijn bezig om voor zorginstellingen toegespitste oplossingen te bieden. Denk hierbij aan ingebouwde paslezers tot volwaardige computers die een arts als een soort tablet op zijn arm kan doen om zo zijn gegevens overal bij de hand te hebben. Of Internet of Things (IoT) die naar verwachting nog veel gebruikt zal gaan worden voor medische toepassingen.


Ons advies aan ziekenhuizen


Met de deadline van Windows 7 die snel dichterbij komt op 14 Januari 2020, zullen steeds meer ziekenhuizen op korte termijn een plan gaan maken voor Windows 10. In onze optiek kunnen we vanuit de IT niet vroeg genoeg beginnen om hier alvast op voor te bereiden, om ervoor te zorgen dat bij die migratie ook alle kritische zorg-applicaties goed kunnen blijven functioneren. Met die voorbereidingen zijn wij van PepperByte bij onze klanten al volop bezig. Alleen zo kan alles straks bij de daadwerkelijke overgang zo vloeiend mogelijk blijven gaan.


Stef Driessen Technisch Projectleider 8 augustus 2017

64 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page